Hoe achterhaal je jouw
doelgroep op Facebook?

Mika op trap

Mika Karthe

Leestijd - 5 min

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Het achterhalen van jouw doelgroep is een van de belangrijkste processen om succesvol te kunnen adverteren op het door ons geliefde platform. Wie niet duidelijk heeft wie hij of zij aan wil spreken, spreekt eigenlijk niemand aan. Tijden veranderen. We zijn tegenwoordig helaas steeds minder vatbaar voor massa reclame (en dus ook advertenties).

De transitie van doelgroepen.
In iedere organisatie die een product of dienst verkoopt of aanbiedt hoor je het geregeld voorbijkomen, de doelgroep. De laatste jaren, pakweg 5, heeft de definitie van een doelgroep echter een flinke verandering doorgemaakt. Waar we decennialang werden geconfronteerd met massareclame, is dit steeds minder het geval.

In een samenleving waarin we dagelijks met veel reclame-uitingen worden geconfronteerd, wordt ons brein onbewust getraind. Stel jij jezelf eens voor dat je duizend reclame-uitingen op een dag moest filteren. ‘Is deze reclame wel of niet nuttig voor mij?’ ‘Is dit product iets voor mij?’ Bij iedere reclame zelfstandig filteren is onmogelijk. Ons brein is ook op dit vlak steeds beter ontwikkeld, onbewust worden veel reclames al geblokkeerd. Als jij van voetbal houdt zal de reclame van de Champions League finale wel jouw aandacht trekken, maar de aandacht van iemand die niets om voetbal geeft wordt er niet mee aangetrokken.

Om die reden is massareclame steeds minder succesvol, het hele land of een hele grote doelgroep is simpelweg té lastig. Het is enkel weggelegd voor organisaties met gigantische marketingbudgetten, zoals een Coca-Cola of Media Markt. We willen juist een selecte doelgroep écht aanspreken. 

Je doelgroep aanspreken.
Door je doelgroep te specificeren kan je deze veel beter aanspreken. Om terug te komen op het voorbeeld van voetbal: een voetbalreclame kan je aandacht al trekken, maar wat dacht je van producten van jouw favoriete voetbalclub? Daar heb je nóg meer mee. De groep ‘voetbalsupporters’ is al een specifieke doelgroep, maar de groep ‘voetbalsupporters die voor FC Barcelona zijn’ is nog specifieker.

Door mensen aan te spreken en te adverteren met producten of diensten die ze interessant vinden wordt het percentage dat zal converteren veel hoger. De tijd dat we advertenties laten zien aan mensen die niets met onze producten of diensten hebben is voorbij. Vanaf nu gaan we efficiënt te werk.

“Je moet namelijk niet naar je gevoel luisteren, maar de cijfers laten spreken.”

Hoe jij jouw doelgroep vindt op Facebook.
Testen, testen, testen! Vooral bij nieuwe producten/diensten is het zaak dat je erachter komt wie jouw producten/diensten interessant vinden. Zijn het vooral vrouwen of mannen die doorklikken? Of kopen? Hoe oud zijn ze? Waar komen ze vandaan?

Je komt hierachter door in het begin algemene advertenties te draaien. We targetten dan een algemene groep en zien welke acties zij uitvoeren. Laat je advertentie altijd minimaal 3 dagen draaien voor je deze analyseert, dat is belangrijk. Na drie, zeven of meer dagen ga je analyseren en kijken op wie jij je in het vervolg moet focussen. Je vindt alle gegevens die je nodig hebt in je business manager binnen Facebook.

Het kan in het begin tegenstrijdig voelen om iedereen te targetten, maar het is het waard. Je moet namelijk niet naar je gevoel luisteren, maar de cijfers laten spreken. Soms kan het voorkomen dat jij denkt dat een bepaald product populair zal worden bij mannen tussen de 18 en 25 jaar, terwijl in werkelijkheid vrouwen van 35 tot 45 jaar juist de meeste interactie hebben laten zien. Cijfers liegen niet.

Optimaliseren van je advertenties.
Dan komt het leuke werk, jij weet nu namelijk wie zich in jouw doelgroep bevindt. Je kunt je advertenties aan gaan passen op deze doelgroep en ze zo nóg persoonlijker aanspreken. Het gevolg? Mensen die zich persoonlijk aangesproken voelen zullen sneller overgaan tot actie, net wat jij wil.

Het optimaliseren van advertenties doe je niet door één advertentie te maken en deze te laten draaien, we laten verschillende soorten advertenties naast elkaar lopen. Groep A laat je advertentie A zien, groep B krijgt advertentie B te zien. Zo kan je kijken welke advertentie het beste loopt.  

Spiegelend optimaliseren kan ver gaan, zelfs de kleuren van bepaalde buttons kunnen we ‘A/B-testen’. Met welke kleur knop drukt het grootste aantal mensen op ‘koop nu!’ of ‘meer informatie’? Optimalisatie kan je doorvoeren tot in de kleinste details, en dat maakt het leuk. Je gaat als het ware van het schieten met een schotgun, naar een sniper. Je gaat dus steeds gerichter schieten in elke fase.

“Hoe meer geld jij erin stopt, hoe meer werk Facebook voor jou verzet en hoe hoger de verdiensten zullen zijn.”

En nu opschalen!
Nu je jouw doelgroep hebt gevonden en hebt getest op welke advertenties zij het beste reageren heb je een of meerdere advertenties samengesteld die goede resultaten behalen. Hoe meer geld jij erin stopt, hoe meer werk Facebook voor jou verzet en hoe hoger de verdiensten zullen zijn. Het is een simpele rekensom. We noemen dit het opschalen van je advertenties en dit kan op twee manieren: verticaal of horizontaal.

Wanneer jij horizontaal opschaalt verdubbel je bijvoorbeeld het aantal advertenties, waardoor het budget wordt verdubbeld en de verdiensten ook zullen verbeteren. Je gaat, zoals de naam al doet vermoeden, de breedte in. 

Met verticaal opschalen verhogen we het budget van één advertentie, maar altijd met maximaal 20%!

Snel achterhalen wat jouw doelgroep is met carpet bombing.
Eén van de tactieken die we de laatste tijd allemaal veel tegenkomen, en welke goed blijkt te werken, is carpet bombing. Met carpet bombing maak je een video waarin je een grote algemene doelgroep op een directe manier aanspreekt. Je begint bijvoorbeeld over een probleem dat deze doelgroep nu ondervindt: ‘Zit jij ook vast in je 9 tot 5 baan? Dan heb ik wat voor je!’
 
Daarna beginnen zij over het product of de dienst die dat probleem op zal lossen. Het enige wat jij hoeft te doen is je bijvoorbeeld aan te melden voor een gratis webinar. Dit kan jij ook doen met een brede lokale doelgroep. Met carpet bombing laat je veel bezoekers in één keer kennismaken met jouw product of dienst. Na de eerste advertentie maak je een retargeting advertentie met de mensen die 75% van je video hebben gezien. Deze groep mensen zijn je nieuwe doelgroep. Op die manier kan carpet bombing bijdragen aan het vinden van van je nieuwe doelgroep! 
 
In het kort.

Het is dus belangrijk dat je een specifieke doelgroep aanspreekt. Hoe specifieker jouw doelgroep, hoe meer de doelgroep jouw boodschap voelt. Deze mensen zijn ook veel vatbaarder voor jouw reclames omdat het ze echt persoonlijk raakt. Je vindt deze doelgroep op Facebook door te testen. Nadat je verschillende advertenties hebt getest vat je de uitkomsten samen en op basis van die gegevens bouw je de ultieme advertentie.

Die ultieme advertentie ga je vervolgens optimaliseren, bijvoorbeeld door twee verschillende foto’s of headers te gebruiken. Langzaam maar zeker kom je bij een advertentie die voor jouw organisatie ‘winning’ is. Wanneer je die uiteindelijk op hebt gebouwd wordt het tijd om op te gaan schalen en het maximale rendement uit je advertenties te halen.

Om snel te achterhalen wie jouw doelgroep is kan je gebruikmaken van “carpet bombing”. Dit alles aan professionals overlaten is natuurlijk een optie, maar leren hoe jij je eigen leads kan genereren is nog veel interessanter. Laat dat nou hetgeen zijn wat wij jou kunnen leren!

 

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp