Met deze 8 tips schrijf je converterende ads.

Mika op trap

Mika Karthe

Leestijd - 10 minuten

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp

Een goede advertentie in elkaar zetten gaat gepaard met wat werkzaamheden, het is een proces dat moet worden geoptimaliseerd. Een advertentiecampagne is eigenlijk nooit in één keer perfect. De doelgroep testen, bepaalde teksten testen, afbeeldingen verwisselen, je moet er echt achter komen wat het beste werkt voor een bepaalde doelgroep. Misschien heb jij wel meerdere doelgroepen die je aan wil spreken? Dan heb je ook verschillende adsets nodig.

Hoe vaak je je campagne ook moet testen, goede teksten zijn de basis van een succesvolle advertentie strategie. Stel jezelf eens voor: je ziet een afbeelding van een hond die brokken aan het eten is, maar zonder tekst. Waar gaat de advertentie dan over?

Het kan over het hondenras gaan dat aan het eten is, over een kam waardoor de haren zo mooi glanzen, de brokken die de hond aan het eten is, de bak waaruit de hond eet, maar dit is zonder tekst allemaal onduidelijk. Wanneer er de tekst ‘Metalen hondenbak, nu slechts €7,99’ bij stond, was het voor jou direct duidelijk dat het om de bak ging. Zonder na te denken beoordelen je hersenen of een hondenbak voor jou relevant is. Zo belangrijk is tekst. Het verduidelijkt.

“Zonder na te denken beoordelen je hersenen of het benoemde product relevant is. Zo belangrijk is tekst. Het verduidelijkt.”

Verschillende soorten adcopy.
Copy is overigens het woord dat in de onlinemarketingwereld wordt gebruikt voor het schrijven van verkopende teksten. Verwar copy niet met tekstschrijven, hier zit namelijk een verschil in. Copy schrijf je om te zorgen voor een gedragsverandering, je wil iemand een actie uit laten voeren. Adcopy is vanzelfsprekend een tekst die een actie uitlokt, welke wordt gebruikt bij een advertentie (ad).

Binnen adcopy maken we een duidelijk verschil: longform & shortform. Bij longform copy gebruiken we grotere teksten. Een veelvoorkomende strategie bij longform copy is storytelling. Het vertellen van een verhaal bij een advertentie neemt je lezer mee in jouw verhaal en verhalen blijven veel beter hangen bij mensen. Dat is ook de reden dat we als we geweldige gebeurtenissen uitleg willen geven, we het hele verhaal context gaan geven. Hoe jullie daar terechtkwamen, wat er toen gebeurde en wat je ervan hebt opgestoken. Die spannende verhalen komen altijd wel voorbij op verjaardagen. Zo ook in advertenties.

De kracht van longform adcopy.
Een persoon of figuur ervaart een probleem en jij beschrijft in je advertentie hoe hij of zij in die situatie terecht is gekomen. En dan, wanneer het probleem op het hoogtepunt lijkt te komen is daar jouw product of dienst, wat alles op gaat lossen. Diegene die het verhaal leest kan zich op die manier inleven en ziet zichzelf dezelfde situatie ervaren. Wellicht ervaart diegene dat, of een vergelijkbaar, probleem op dat moment. Doordat consumenten zien dat met jouw product het probleem kan worden verholpen gaan ze eerder over tot aankoop. Daarnaast speel je met storytelling in op het emotionele aspect in de hersenen, wat erg krachtig is!

“Wanneer het probleem op het hoogtepunt lijkt te komen is daar jouw product of dienst, wat alles gaat oplossen.”

Shortform adcopy.
En dan de tegenhanger: shortform. In de volksmond worden dit soort teksten ook wel ‘kort maar krachtig’ genoemd. Je spreekt je doelgroep op een directe manier aan. Door deze manier van schrijven kom je over als een ervaringsdeskundige, jij weet zeker dat je product of dienst werkt en kan het daarom op die manier aan de man brengen. Het straalt autoriteit uit en spoort aan tot actie. Ook het creëren van schaarste is hierbij een veelvoorkomende strategie. Eigenlijk is dat vrij logisch, de mens in het algemeen is namelijk angstig. We zijn bang om iets mis te lopen, niet om iets te hebben. De drang om ‘iets niet kwijt te raken’ is groter dan de drang ‘om iets te bezitten’.

“Maar als je een advertentie ziet heb je dit toch nog niet in bezit, dus kan je het toch niet kwijtraken?”. Daar heb je gelijk in, maar de kans om het product te bemachtigen kan je wel kwijtraken. Teksten als ‘nog slechts 9 op voorraad’, ‘tot vanavond 23:59 70% korting, grijp je kans!’ of ‘op = op’ zien we dagelijks voorbij komen en daarmee wordt schaarste gecreëerd, waardoor jij wil kopen om iets niet mis te lopen. Dit fenomeen noemen we ook wel de Fear Of Missing Out (FOMO).

8 Tips om converterende advertentie teksten te schrijven!
Het doel
Zoals alles moet ook je advertentie één duidelijk doel hebben. Niet twee, drie of vier, maar één doel. Hoe meer keuzes je een consument geeft, hoe minder hij of zij er maakt. Zo ook met je doelen, hoe meer dingen jij wil bereiken hoe minder er bereikt worden. Je doel moet duidelijk zijn en alles in de advertentie moet erop gericht zijn om dit doel te bereiken.

Zorg voor jezelf dat dit doel ook echt duidelijk is. Op die manier wordt het schrijven van adcopy vele malen gemakkelijker

Gevoelens
Zoals we je al hebben gezegd is het inspelen op gevoelens een slimme zet. Zodra mensen ergens emotioneel betrokken bij raken zijn zij gemakkelijker om te zetten in een klant. Ze komen op een roze wolk terecht en zien enkel nog maar de voordelen van jouw product. 

Wanneer anderen de aankoop bekritiseren wordt het verdedigd, zo ver gaan mensen wanneer ze een emotionele band hebben met jouw product/dienst. Het begin van die band wordt geschept bij het zien van je advertentie.

FOMO (Fear Of Missing Out)
De Fear Of Missing Out is ontzettend sterk, je wil dat mensen angstig worden om de kans op jouw product of dienst te verliezen. Je doet dit door schaarste te creëren. Maak bijvoorbeeld een tijdelijke aanbieding en geef aan dat het product daarna niet meer terugkomt. Denk maar eens aan die bekende musical die nu écht niet meer wordt verlengd. 😉

Duidelijkheid en garanties
Niemand houdt ervan om teleurgesteld te worden, zo ook jouw klanten. Wees daarom ook tijdens het schrijven van je adcopy duidelijk. Beschrijf wat je klanten kunnen verwachten en verkoop geen onzin die je niet waar kunt maken.

Unieke zoekwoordrijke URL’s
De URL die je achter je advertentie plakt moet voorzien van unieke zoekwoorden. Dit is niet alleen goed voor je SEO, het draagt ook bij aan het vertrouwen van de consument. Als we op een link moeten klikken analyseren we deze altijd, als er enkel een code staat komt er een gevoel van onduidelijkheid naar boven. Als we zoekwoorden in de URL zien staan die aansluiten op het product of de dienst, vertrouwen we het veel sneller

Cijfers en statistieken
Wanneer dit voor jouw doelgroep interessant is, is het ontzettend slim om cijfers en statistieken te verwerken in je headline. We zijn gewoon gek op cijfertjes. Voorbeelden die we allemaal wel kennen zijn headlines als ‘reeds door 723 mensen succesvol bevonden’ of ‘vandaag gingen 42 mensen u voor’. We zien dat anderen het doen of de cijfers tonen aan dat het product of de dienst écht werkt. Het draait om het winnen van vertrouwen.

Voordelen, geen functies
We begrijpen dat jij trots bent op je product. Van hoe het eruit ziet tot wat het allemaal kan, het is geweldig. Maar daar is de consument minder in geïnteresseerd. We zien hier vaak ondernemers/bedrijven de mist in gaan, ze blijven maar functies benoemen. Deze stofzuiger kan niet alleen zuigen, maar ook dit dit en dat. Leuk, maar dat maakt de consument eigenlijk niet veel uit. Wat wil deze consument dan wel? Voordelen!

‘Nooit meer wachten tot je stofzuiger weer is opgeladen door onze lange batterij, jij hebt meer tijd voor leuke dingen’. Voordeel 1: niet meer wachten, voordeel 2: meer tijd voor leukere dingen. De consument legt dan zelf al de link dat de batterij heel goed zal zijn (functie), en deze hoef je niet meer te benoemen.

Taalgebruik
Het is belangrijk dat je in de taal van je doelgroep spreekt. Je ‘tone of voice’ moet hierop zijn aangepast. Door op dezelfde manier te spreken, en daarbij bepaalde woorden te gebruiken, zorg je voor herkenning. Mensen kopen van mensen, niet van bedrijven. En dan wel mensen waarmee we een connectie voelen, zoals jij door je woordkeuzes!

Extra tip!
We gaven eerder al aan dat een emotionele band opbouwen met je klant superslim is. De consument ziet enkel nog maar de voordelen van je product of dienst in en zal deze ook gaan promoten bij anderen. Als je dit goed onder de knie krijgt creëer je echte fans. Mensen hebben automatisch na het aankopen van een product een bevestiging nodig, anders worden we ergens onzeker over. Hebben we wel de juiste keuze gemaakt? Had ik dit product eigenlijk wel nodig? Allemaal vragen die in ons hoofd opkomen na het doen van een (duurdere) uitgave. Zorg er daarom voor dat je op je bedankpagina niet ‘bedankt voor je aankoop’ neerzet, maar dat je die bevestiging geeft!

Een tekst als ‘Je hebt de juiste keuze gemaakt’, zorgt voor bevestiging en neemt alle onzekerheid direct weg. De consument kan weer verder met zijn of haar leven en het promoten van jouw product of dienst, superhandig.

Je eigen leads genereren met Connect By Media
Klinkt dit voor jou logisch maar heb je er te weinig tijd voor? Of is het genereren van leads voor jou nog abracadabra? Geen zorgen, wij helpen je uit de brand. Of richting succes, maar net hoe je het ziet!

Door middel van onze trainingen leren wij ondernemers eigen leads te genereren. Jij bent niet meer afhankelijk van externe lead generatoren. Geen leads via anderen binnenhalen, maar puur op eigen kracht. Je leads worden warmer en waardevoller, en daardoor ook sneller klant.

Check nu de gratis training!

Dit artikel delen?

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp